Bali, Gunung Agung, 3142meter (11 augustus 2011)

de Gunung Agung

Met 3142 meter is Gunung Agung de hoogste berg op Bali. Het is een matig actieve vulkaan en ook de heiligste berg van Bali. Vanaf drie plaatsen kan je starten met de beklimming. In het westen vanuit Pura Besakih. Startpunt ligt op 1000 meter. Dit is een zware klim van 6 7 uur en gaat naar het hoogste punt. Het laatste uur is extra zwaar en regelmatig is het dan wandelen op handen en voeten. Het laatste kwartier is weer relatief eenvoudig. Houd er rekening mee dat de afdaling met zolang kan duren als de beklimming. Om de zonsopkomst te zien op de top moet je rond 23:00 vertrekken. Vanaf het zuiden vanuit Pura Pasar Agung. Een klim van drie vier uur. Startpunt ligt op 1500 meter. Niet zo steil als de beklimming vanaf Pura Besakih. De route stopt 100 meter beneden de top. Een nieuwe route gaat halverwege de beklimming naar rechts naar de hoogste punt van de vulkaan. Deze klim duurt ongeveer vier uur en is alleen geschikt voor mensen met ervaring. Vanaf het noorden vanuit Dukuh Bujangga Sakti. Deze route is de minst bekende. Is van alle routes de eenvoudigste en geschikt voor minder fitte en/ of ervaren wandelaars. De beklimming begint, eind van de dag, op 300 meter en gaat 1700 meter. Op 1700 meter wordt vervolgens overnacht. Na middernacht begint de klim naar de top.

Bedoeling was om vanuit Lovina de noord route vanaf Dukuh Bujangga Sakti te nemen. Dit was vanuit Nederland al geregeld echter door een reeks van communicatiestoring niet doorgegaan. Als alternatief hebben we op 11 augustus 2011 de beklimming gedaan vanuit het zuiden, Pura Pasar Agung, en de afdaling via het westen, Pura Besakih.Om 00:00 ben ik opgepikt uit mijn hotel in Candidasa. In een uur zijn we vervolgens naar Pura Pasar Agung gereden. Hier kennis gemaakt met Wayang de gids. Hij heeft twee jaar gelden de route van Pura Pasar Agung naar het hoogste punt van de Gunung Agung gevonden. Na gebed en het brengen van offers bij de trap van de tempel start de beklimming. Het gaat na de tempel de bossen in. Rustig tempo de berg op. Geen haast en goed uitkijken in het donker. Na een kleine twee uur gaan we linksaf het nieuwe pad op. Eigenlijk geen pad maar een lint van stippen op de rotsen. Gelukkig weet Wayan de weg. Vier uur na vertrek van Pura Pasar Agung zijn we op de top. Terwijl we wachten op de zonsopkomst maakt Wayan een ontbijt voor ons. Na de zonsopkomst gaat het in rustig tempo via het de west afdaling naar Pura Besakih.

hoogteprofiel van de klim omhoog

Hoogteprofiel van de klim omhoog. Van Pura Pasar Agung naar de hoogste top van de Gunung Agung (klik voor een groter beeld)

De Gunung Agung beklimming in Google Earth

De Gunung Agung beklimming in Google Earth, Van Pura Pasar Agung naar de hoogste top van de Gunung Agung (klik voor een groter beeld)

PPura Pasar Agung het vertrekpunt van de beklimming de topWayang maakt het ontbijt
de zonsopkomst, op de achtergrond Lombok krater van Mount Batur, met op de voorgrond Gunung AbangGunung Abang gezien van de helling van de Gunung Agung, tijdens afdaling naar Pura Besakih
Wayang en Tongycyathea glauca op de helling van de Gunung Agung Pura Besakih, het eindpunt van de afdaling

hoogteprofiel van de afdaling

Hoogteprofiel van de afdaling, van de hoogste top van de Gunung Agung naar Pura Besakih.(klik voor een groter beeld)

De Gunung Agung afdaling in Google Earth

De Gunung Agung afdaling in Google Earth, naar Pura Besakih (klik voor een groter beeld)